top of page

A continuación se presentan los protocolos de la entidad:​

  1. Mesures de l’entitat per facilitar la conciliació familiar i coresponsabilitat de les seves treballadores i treballadors

  2. Protocol per a combatre qualsevol forma d’odi i discriminació 

  3. Protocolo contra la Violencia de Género de Mujer Diáspora

 

 

 

 

Mesures de l’entitat per facilitar la conciliació familiar i coresponsabilitat

de les seves treballadores i treballadors

 

PER  A UN GAUDI DE LA VIDA

 

Mujer Diáspora es una associació compromesa amb la realitat vital de cadascuna de les persones que en formen part i desenvolupen els objectius missionals, dins dels quals entenem que el treball forma part de la vida i no és la vida.

Creiem en l’exercici del treball com a la oportunitat per al desenvolupament dels talents, habilitats, sabers, experiències i professions; igualment, de la imaginació i la creativitat per el gaudi dels drets humans, les relacions socials, la amistat i tot el que implica compartir i transcendir la nostra existència.

Així doncs, a més de les normes i la llei, som compromeses de paraula i de actuar, dins i fora del nostre espai de treball, amb principis per i amb la conciliació familiar i la corresponsabilitat cap a les persones contractades i que ens ajuden a materialitzar els nostres objectius. Les mesures i principis són:

1. Concebem la cura com una mesura i principi transversal i necessari en totes les nostres pràctiques associatives i accions.

2.  Escolta i avaluació  de les necessitats de manera inclusiva de les persones abans de prendre mesures.

3.  Mantenir una bona i clara comunicació entre totes sobre les circumstàncies concretes de la persona i de la feina.

4.  Treball centrat en els objectius i necessitats concretes.

5.  Utilització de la virtualitat i eines similars per a respondre a les necessitats geogràfiques i d’ubicació de les tasques.

6.  Compartir amb les nenes i nens que han d’estar amb la seva  mare o el seu pare en les nostres activitats i quan les persones han de treballar i no poden encomanar la seva cura.

7. Quan per circumstàncies d’urgència o no previstes, reemplaçar a la persona responsable.

8. Permetre  l’assistència a cites mèdiques, emergències, reunions escolars i compromisos familiars sense que sigui necessari recuperar el temps.

Protocolo contra la Violencia de Género

de Mujer Diáspora

¿Por qué tenemos este protocolo?

Nuestro objetivo es que Mujer Diáspora sea un espacio seguro, donde ninguna mujer sienta miedo o inseguridad. Este protocolo está hecho para proteger, acompañar y respaldar a cualquier mujer de nuestra comunidad que esté enfrentando violencia de género, especialmente considerando las realidades que atraviesan nuestras compañeras migrantes y refugiadas.

¿Qué es la violencia de género?

La violencia de género puede ser física, psicológica, sexual, económica o simbólica, y afecta a las mujeres simplemente por ser mujeres. Sabemos que, para muchas de nosotras, esta violencia puede ser incluso más compleja cuando también nos enfrentamos a discriminación por ser inmigrantes o refugiadas. También nos comprometemos a darle nombre a las violencias que sufren las mujeres y a las que les cuesta poner nombre o definición.

Nuestros principios básicos

- Confidencialidad: La seguridad de cada una es prioridad, y todo lo que se comparta aquí será tratado con respeto y discreción.


- Respeto a la víctima: Nuestra intención es proteger y apoyar, nunca juzgar o hacer que la situación se vuelva más difícil para la persona afectada.


- Interseccionalidad: Entendemos que cada mujer vive realidades diferentes, y eso hace que la violencia se sienta y se viva de formas muy distintas.

Queremos atender cada situación desde esa diversidad.
- Empoderamiento: Queremos que cada mujer que pase por una situación de violencia sepa que no está sola, que aquí tiene herramientas y apoyo para salir adelante.

¿A quiénes protege este protocolo?

A todas las mujeres que forman parte de Mujer Diáspora: miembros, voluntarias, participantes, o cualquier mujer que busque apoyo en nuestra comunidad.

Prevención y espacios seguros

- Formación y charlas: Queremos que todas sepan identificar y hablar sobre la violencia de género. Por eso, ofrecemos talleres para reconocerla, entenderla y aprender a actuar frente a ella.


- Campañas de sensibilización: Estaremos recordando siempre que este es un espacio libre de violencia y promoviendo mensajes de respeto y sororidad.


- Crear espacios de confianza: Todos los lugares y momentos de Mujer Diáspora están pensados para que te sientas segura. Si algo no se siente bien, por favor, háznoslo saber.

Si alguien sufre violencia de género, ¿qué hacemos?

1. Escuchar y acoger

Si alguien ha pasado por una situación de violencia, puede acercarse con total confianza a alguien de nuestro equipo. Estamos aquí para escuchar y apoyar, no para juzgar.

2. Evaluar el caso

Junto a la persona afectada, el equipo de género de Mujer Diáspora evaluará la situación para entender qué tan urgente es el apoyo y qué tipo de ayuda se necesita.

3. Acompañar y ofrecer apoyo

- Psicológico: Contamos con personas capacitadas en el apoyo emocional, conscientes del trauma y la realidad de la violencia de género. Ellas te ayudarán a procesar lo vivido.


- Legal: Ofrecemos asesoría jurídica para explicarte tus derechos, los pasos legales que puedes seguir y, si decides denunciar, acompañarte en el proceso.


- Social y económico: Te ayudaremos a gestionar recursos que puedan mejorar tu situación, como ayuda para acceder a servicios o apoyo temporal en casos urgentes.

4. Documentar de forma segura

Llevaremos un registro confidencial de los casos reportados. Estos registros estarán protegidos y sólo el equipo autorizado tendrá acceso a ellos.

 

5. Resolver y verificar

Junto a la persona afectada, revisaremos las medidas tomadas y verificaremos si están funcionando. Este proceso es siempre flexible y respetuoso; queremos escucharte y hacerte sentir segura.

Si la persona agresora forma parte de Mujer Diáspora

Si alguien dentro de nuestra organización comete una agresión, revisaremos su vinculación con nosotras y tomaremos medidas que pueden incluir desde amonestaciones hasta la expulsión definitiva.

Revisión y mejora constante

Cada tanto, revisaremos este protocolo para ver cómo podemos mejorarlo y adaptarlo a las necesidades reales de nuestra comunidad.

¿A quién puedes contactar?

Si necesitas apoyo o quieres reportar una situación, puedes comunicarte:

- Correo: mujerdiaspora@gmail.com

- Teléfono: +34 646 644 983, +34 699 52 86 04

 

Protocol per a combatre qualsevol forma d’odi i discriminació 

Associació Mujer Diàspora

¡NO A L’ODI EN QUALSEVOL DE LES SEVES EXPRESSIONS!

 

La Associació Mujer Diáspora és un espai creat des de la vivència i la realitat de la migració que acull en la seva dimensió legal, emocional i espiritual a dones de qualsevol lloc del món. Està constituïda per a donar sentit a les identitats migrades, la diversitat i el respecte per la dignitat humana en qualsevol de les situacions d’origen i impacte del ser migrant, i fer-les paleses en totes i cadascuna de les nostres accions i interaccions. 

Com a dones de la diàspora constructores de pau des d’un enfocament feminista de drets humans i de cura, ens declarem compromeses amb fer front al discurs d’odi, la qual cosa no significa limitar la llibertat d’expressió o prohibir el seu exercici, sinó impedir que aquests tipus de discurs porti a quelcom més perillós, com ara, la incitació a la discriminació, l'hostilitat des de i envers la població migrant i totes les persones i entitats destinatàries del nostre objecte social.

Compartim la definició de les  Nacions Unides sobre el discurs d’odi, però també la responsabilitat de que la lluita contra el, n’és una responsabilitat de totes, entre elles, les dones, i la presa de consciència de les seves causes, factors i condicions que el propicien. 

“Qualsevol forma de comunicació de paraula, per escrit o mitjançant del comportament que sigui un atac o utilitzi llenguatge pejoratiu o discriminatori en relació amb una persona o un grup sobre la base de qui són o, en altres paraules, en raó de la seva religió, origen ètnic, nacionalitat, raça, color, ascendència, gènere i qualsevol altre factor d’identitat. “ 

Igualment, afegim la Recomanació General nº 15 de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància del Consell d’Europa (ECRI): “expressions d’ humiliació o el menyspreu d’una persona o grup de persones, així com l’assetjament, descrèdit, difusió de estereotips negatius o estigmatització o amenaça respecte a aquesta persona o grup de persones i la justificació d’aquestes manifestacions- basada en una llista no exhaustiva de característiques personals”.

En desenvolupament de la Constitució espanyola,  es modifica la llei Orgànica 10/1995 del codi penal en l’article 22: Cometre el delit per motius racistes, antisemites, antigitans o una altra classe de discriminació referent a la ideologia, religió o creences de la víctima, la ètnia, raça o nació a la qual pertanyi,  sexe, edat, orientació, identitat sexual o de gènere, de aporofòbia o d’exclusió social, la malaltia que pateix, discapacitat, amb independència de que tales condiciones o circumstàncies concorren efectivament en la persona sobre la que recaigui la conducta. Igualment, la llei de tracte i no discriminació de 2022 prevé l’antigitanisme i la aporofòbia com a delictes d’odi.

 

Com a associació arrelada a Catalunya, reconeixem el marc normatiu en el qual la Generalitat de Catalunya, en la llei 19/20 d’igualtat de tracte i no-discriminació busca garantir i fer efectius el dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació, el respecte a la dignitat humana i la protecció davant qualsevol forma, acte o conducta de discriminació que es doni en el seu àmbit territorial i per raó de: naixement; procedència, nacionalitat o pertinença a una minoria nacional; raça, color de pell o ètnia; opinió política o d’una altra índole; religió, conviccions o ideologia; llengua; origen cultural, nacional, ètnic o social; situació econòmica o administrativa, classe social o fortuna; sexe, orientació, identitat sexual i de gènere o expressió de gènere; ascendència; edat; fenotip, sentit de pertinença a grup ètnic; malaltia, estat serològic; discapacitat o diversitat funcional, o per qualsevol altra condició, circumstància o manifestació de la condició humana, real o atribuïda.

 

I promoure l’eradicació del racisme i la xenofòbia; de l’antisemitisme, la islamofòbia, l’arabofòbia, la cristianofòbia, la judeofòbia o l’antigitanisme; de l’aporofòbia i l’exclusió social; del capacitisme; de l’anormalofòbia; del sexisme; de l’homofòbia o la lesbofòbia, la gaifòbia, la transfòbia, la bifòbia, la intersexofòbia o la LGBTI-fòbia

I per compte pròpia en l’exercici de la nostra autonomia i ètica associativa, el nostre àmbit d’aplicació està en l’exercici dels nostres objectius, projectes, aliances i accions.

 

Ens comprometen de cor al següent:

. Respecte total a la llibertat d’expressió i d’opinió dins del marc dels drets humans, el marc europeu i el dret internacional.

. Defensa i respecte de les diversitats religioses, culturals i de tota mena.

. Fomento de la comprensió mútua, el diàleg intercultural, la cultura de pau i la no violència.

. No difondre ni reproduir missatges d’odi, discriminació, intolerància i degradants a les nostres xarxes socials i qualsevol comunicació oral, escrita o digital.

. Promoció en el nostre llenguatge i pràctiques internes i externes, de les mesures corresponents per afrontar,  mitigar i eradicar qualsevol de les formes d’odi i discriminació.

. Visibilitzar la nostra solidaritat amb les víctimes del discurs d’odi i persones o grups que pateixen aquest discurs.

. I el que calgui no previst o sobrevinent  que pugui ofendre i menysprear la dignitat humana.

                                             NO A L’ODI

bottom of page